
Economía Senzilla
Ética , Globalització i Sostenibilitat
Introducció:
Des del punt de vista de la utilització dels recursos naturals, hi ha dues concepcions econòmiques: la que considera que el món es pot veure a través dels ulls del vaquer que té la immensa planura a la seva disposició sense cap tipus de límits, i la que contempla la Terra com una nau espacial en què els recursos disponibles són continguts dins els seus límits.
Fins fa relativament poc temps, el paradigma dominant era el primer, però a partir de la segona meitat del segle xx els economistes es van començar a adonar que els recursos poden ser:
a) renovables (però esgotables, ja que si explotem el mar d’una manera intensiva els caladors de peix s’esgotaran, però si ho fem amb racionalitat es podran renovar any rere any);
b) no renovables (quan s’esgotin, la seva desaparició serà irreversible; quan s’acabi l’última gota de petroli no en podrem renovar els jaciments, el petroli s’haurà esgotat; quan mori l’última balena, aquesta espècie s’haurà acabat per sempre), i
c) altres recursos aparentment inesgotables o perpetus, encara que deteriorables (la llum del sol o l’oxigen de l’aire).
La sostenibilitat del planeta en el qual naveguem per l’univers és una de les línies de reflexió actuals més importants
Exercicis :
B) A la vista d’aquestes dades, creus que el Protocol de Kyoto va significar un gran pas? Per elaborar la teva resposta, reflexiona sobre el repartiment i, si et cal, busca més informació a Internet.
Sí ho va ser , perquè gràcies a aquest protocol , els països es comprometien a reduïr el nivell d’emissions de gasos amb efecte d’hivernacle.
El repartiment va ser :
-
Els països de la Unió Europea accepten una reducció del 8 %.
-
Els Estats Units accepten una reducció del 7 %.
-
El Japó accepta una reducció del 6 %.
-
Rússia i Ucraïna accepten no incrementar-les.
C) Observa ara amb atenció el mapa, busca informació complementària si et cal i respon de forma argumentada a les preguntes següents: Per què hi ha països que redueixen menys la contaminació i altres més? Quin país va abandonar el Protocol de Kyoto? Per què és tan important aquest protocol?
Els que més redueixen la contaminació , son països petits o amb poca població on culturalment existeix una voluntat de transport en bicicleta, per exemple , o bé donat que les distancies son més petites hi ha més cultura de vehicles amb energies alternatives ( Bèlgica, Holanda, Dinamarca, etc..) .
El protocol de Kyoto es l’ argument sota el qual , el món desenvolupat s’ ha imposat una reducció en les emissions contaminants
El país que va abandonar el protocol va ser : Estats Units , principal emissor de substancies contaminants , així com països en desenvolupament industrial com Xina , India Brasil, etc... no han subscrit aquest protocol per considerar que va en contra dels seus interessos.
B) Una vegada llegit, respon a les preguntes següents de forma individual:
-
Com explica Angus Deaton que el consum pugui servir com a mesura del desenvolupament d’un país?
Davant l’enfocament tradicional que considera la renda per capita la mesura de desenvolupament, l’economista Angus Deaton proposa fer servir el consum per capita dins d’un esquema que gira al voltant de l’eix salut-riquesa-benestar.
-
Creus que el PIB és un indicatiu suficient per conèixer el benestar real de la població? Per què?
Angus Deaton «es va adonar que el creixement del PIB, el consum o la dada de vendes de cotxes no servien per tenir una visió real del benestar de la població i que, sobretot quan es tractava de les llars més pobres, calien dades més detallades sobre el consum, la quantitat de calories consumides, la despesa en medicaments o la freqüentació dels sistemes sanitaris»
-
L’Índia és un país emergent. Creus que tota la seva població s’està beneficiant de la mateixa manera del creixement del país?
L’aplicació dels seus mètodes en la investigació sobre la pobresa a l’Índia ha conclòs que no tota la població s’està beneficiant del creixement econòmic de la potència emergent, la qual cosa ha suscitat un intens debat social i polític.
-
El 1988, una multimilionària grega va pronunciar la frase següent: «Sóc tan pobra que només tinc diners». Unes setmanes més tard moria per motius, encara avui, poc clars i quan només tenia 37 anys. Quin missatge creus que estava transmetent?
Nosatres creiem que el que vol dir ,es que els diners no compren la felicitat.
-
Un cantautor espanyol li va dedicar un tema. Busca la lletra de la cançó i interpreta’n el significat (exercici opcional).
Mossèn Joan
pague als escolans
que tenen gana
que tenen gana
si no, se li menjaran
mantell i sotana.
No tinc diners, no tinc diners,
xiquets preneu paciència,
cosa d’un mes
cosa d’un mes
cosa d’un mes
no tinc diners, xiquets
preneu paciència,
cosa d’un mes.
Ai president
pague als ciutadans
que tenen gana
que tenen gana
que si no, no ballaran
jota ni sardana.
Sinyor banquer
pague als seus clients
que tenen gana
que tenen gana
perquè a casa no tindran
ni pa ni baldana.
Creiem que els músics interpreten la cançó emulant qui viu baix d’un pont i ironitzen sobre els tres poders: l’església, el govern i els bancs.
-
Segons l’article, els diners proporcionen la felicitat? Què en penses?
Entre les conclusions, s’assenyalava que, a partir dels 75.000 dòlars anuals, tenir més renda no augmentava la felicitat
D)Que sòn l’acord de París ? Perquè motiu els Estats Units han decidit sortir ?
Quina ha estat la reacciò internacional a la sortida de Estats Units?
La Cimera de París tanca un acord històric contra el canvi climàtic.
Donald Trump es va negar a aprovar l'acord de canvi climàtic a la cimera del G-7, argumentant que necessitava més temps per decidir. Aquesta decisió podria tenir conseqüències irreversibles en la lluita contra el canvi climàtic.
La decisió de sortir , posarà a Estats Units en desacord amb totes les nacions de la Terra i aquest acte reflectirà un gran retrocés enfront del treball realitzat pel govern de Barack Obama per frenar el canvi climàtic. És probable que desencadeni que altres països segueixin els seus passos i així acabar amb l'acord climàtic.

